Η προστασία της εργασίας στην εποχή της πανδημίας: Μαθήματα απο την Ελληνική Διαχείριση της κρίσης

Η προστασία της εργασίας στην εποχή της πανδημίας
του Παναγιώτη Ι. Λαζάρου

Η κρίση που έχει τροφοδοτήσει η πανδημία του Covid 19 στο σύνολο της παγκόσμιας οικονομίας είναι δεδομένη. Όπως δεδομένη είναι και η κρίση που θα ακολουθήσει σε χρηματοπιστωτικό επίπεδο στα επόμενα χρόνια. Η εμπειρία της χώρας μας στο ντόμινο που ακολούθησε την κρίση του 2008 είναι πικρή. Εκτίναξη της ανεργίας, μείωση των επενδύσεων, συρρίκνωση του ΑΕΠ και όλα όσα βίωσε ο επιχειρηματικός κόσμος αλλά και ο ίδιος ο δημόσιος τομέας την προηγούμενη δεκαετία.

Ψάχνοντας θετικά να βρεις στην πρωτόγνωρη κατάσταση που ζούμε σήμερα δεν μπορείς να αγνοήσεις την πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο voxeu.org, μια μελέτη που υπογράφουν ο Gordon Betcherman, καθηγητής Διεθνών Οικονομικών σπουδών στο πανεπιστήμιο της Ottawa και ο Mauro Testaverde, επικεφαλής οικονομολόγος στην παγκόσμια τράπεζα.

Σύμφωνα με την μελέτη αυτή η Ελλάδα αποτελεί ευχάριστη έκπληξη ως προ τα αποτελέσματα που απέφερε το μοντέλο διάτρησης της απασχόλησης που υιοθέτησε.

Τα στοιχεία που παρατίθενται στο εν λόγω άρθρο είναι ενδεικτικά:

Εργασία & Ανεργία κατά τους πρώτους μήνες της κρίσης | Πηγή ΟΟΣΑ
  • Η Ελλάδα ήταν μια από τις χώρες της Ε.Ε. που υιοθέτησαν τον μοντέλο της διατήρησης θέσεων εργασίας τόσο κατά το πρώτο lockdown όσο και κατά το δεύτερο
  • Το μοντέλο διατήρησης θέσεων εργασίας επι της ουσίας απαγόρευσε τις απολύσεις των εργαζομένων από τις επιχειρήσεις που πλήττονταν.
  • Το γεγονός αυτό βοήθησε τις επιχειρήσεις να λειτουργήσουν ξανά πολύ ταχύτερα και με πολύ λιγότερα προβλήματα απ’ ότι σε άλλες χώρες που εφάρμοσαν το μοντέλο επιδότησης ανεργίας.
  • Η ανεργία σε ποσοστό αυξήθηκε μεταξύ του μηνός Φεβρουαρίου 2020 και Ιουνίου 2020 κατά 2,3 ποσοστιαίες μονάδες όταν στις ΗΠΑ αυξήθηκε κατά 7,6 ποσοστιαίες μονάδες και στον Καναδά κατά 6,7 ποσοστιαίες μονάδες.
  • Ο μέσος όρος αύξησης της ανεργίας στην Ευρωζώνη των 27 ήταν 0,6%
  • Δεδομένου ότι το ΑΕΠ της χώρας μας συρρικνώθηκε κατά 14% (μια από τις χειρότερες επιδόσεις στην Ε.Ε) στο δεύτερο τρίμηνο του 2020, η πολιτική της διατήρησης θέσεων εργασίας απέδωσε τα μέγιστα. Αν μάλιστα συνυπολογίσουμε ότι στο δεύτερο τρίμηνο συμπεριλαμβάνονται και δυο τουριστικοί μήνες στους οποίους οι τουριστικές επιχειρήσεις δεν λειτούργησαν τότε καταλαβαίνουμε πως η εφαρμογή του μέτρου ήταν επιτυχής.

Για να αποδώσει η εφαρμογή της πολιτικής αυτής στο έπακρο, θα πρέπει στο τέλος της υγειονομικής κρίσης, να υιοθετηθούν πολιτικές ενίσχυσης της απασχόλησης ώστε το restart να είναι μαζικό και άμεσο.

Προϋπόθεση φυσικά είναι να υπάρχουν και αντίστοιχες επιχειρήσεις για να απασχοληθεί το εργατικό δυναμικό…

Το πολύ ενδιαφέρον άρθρο μπορείτε να το βρείτε στο https://voxeu.org/article/how-protect-jobs-during-covid-19-lessons-greece